Rochie Albă de Mireasă.

Povestea Rochiei Albe de Mireasă.

În adâncurile timpului, rochia albă de mireasă a călătorit prin epoci și culturi, captivând imaginația și reflectând schimbările societale. Haideți să descoperim împreună originile și transformările acestei piese iconice de îmbrăcăminte într-o călătorie captivantă prin istorie, simboluri și tendințe contemporane.

Probabil și voi, ca și mine de altfel, v-ați întrebat, de unde și până unde povestea aceasta cu rochia albă de mireasă… de ce nu verde, roșie sau albastră ? De când, de unde  vine tradiția rochiei albe de mireasă?

Ei bine, iată care este povestea …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cea mai faimoasă rochie albă de mireasă , cea care a influențat istoria , cea care a lansat trendul rochiei albe de mireasă, trend ce mai târziu s-a transformat în tradiție, a fost rochia faimoasei suverane  Victoria I a Angliei, care în anul 1840 căsătoridu-se cu prințul Albert of Saxe-Coburg and Gotha  a ales să poarte la nuntă sa o superbă rochie albă din saten și dantelă de Honiton.

 

 

Imaginea sa în rochie albă cu trenă de 5 metri și voalul prins într-o simplă coroniță de flori de portocali  a influențat pentru totdeauna imaginea viitoarelor mirese, acesta devenind dintr-o dată culoarea nunților de elită, creând astfel tradiția ce durează și în zilele noastre.

 

 

Totuși, nu  ea este prima mireasă ce a ales să poarte alb în ziua nuntii sale, existând consemnări istorice conform cărora rochiile albe existau încă din antichitate.

Se pare că  primele rochii albe de mireasa au apărut în urma cu 2000 de ani.

În Grecia Antică, culoarea pentru hainele de sărbătoare era albul.  În Egiptul Antic, culoarea alb,  la fel ca și astăzi, simboliza puritatea și  bucuria, iar femeile alegeau să poarte pentru acest eveniment rochii compuse din mai multe rânduri de țesături fine, albe. In schimb, în Roma acelor vremuri, rochia miresei era un tribut adus zeului fertilității și al căsătoriei,  zeul Hymeneus, care la rândul lui, iubea albul. Cu toate acestea, ele alegeau să se împodobească cu cununi de flori și voaluri cât mai colorate, ce uneori ajungeau până în pământ, acestea din urmă simbolizând supunerea față de viitorul soț.

Obiceiul se schimbă pentru miresele din Evul Mediu, iar pentru majoritatea domnișoarelor din aceea vreme, ziua nunții nu mai înseamnă nici pe departe un motiv de bucurie, ci doar ziua când cele doua familii, a ei și a soțului, decid să creeze o alianță, un contract între cele doua familii unde mireasa, garanția acelui pact, reprezenta familia și statului social al acesteia, iar prin aspectul ei trebuia să-și prezinte rangul și  avuția familiei sale. Așadar rochiile mireselor din acele vremuri aveau forme și texturi diferite, în nuanțe de roșu sau chiar negru, brodate cu fir de aur sau argint și împodobite care mai de care cu pietre prețioase și perle, tocmai pentru a se scoate în evidență statutul social și importanța momentului.

Se pare că unul dintre primele documente oficiale ce amintesc de rochia albă de mireasă ne parvin din anul 1499, când Anna de Bretania se căsătorește cu regele Louis al XII-lea al Franței  și deoarece reginele Franței foloseau prin tradiție albul drept culoare de doliu, ea, în  semn de protest împotriva unei căsătorii nedorite, alege să poarte o rochie albă, ca mireasa de rang regal.

Margaret Tudor, fiica lui Henry al VII-lea, s-a căsătorit și ea îmbrăcată într-o rochie de damasc alb, tivită cu roșu-stacojiu, considerată culoarea tradițională a familiilor regale.

In schimb Infanta Maria Teresa de Spania a ales sa poarte o rochie neagră la căsătoria sa cu Ludovic al XVI lea al Franței, iar în anul 1612 prințesa Elisabeta, fiica lui James I, a purtat o rochie argintie, brodată cu perle, fir de argint și pietre prețioase.

Până spre sfârșitul secolului 18, Franța era simbolul modei și a stilului, datorită faimoasei Maria Antoaneta și a soțului ei, regele Ludovic al-XIV-lea. Odată cu revoluția franceză, anul 1792 a adus schimbarea în societatea franceză și implicit în lumea modei, urmând ca moda londoneză să fie cea preferată. Hainele aveau un aspect simplu, fustele erau modeste, fără panglici, dantele, funde, iar părul era pieptănat în jos, si aranjat în bucle naturale.

În urmă cu aproape 200 de ani, are loc o frumoasă poveste de dragoste între regina Victoria I a Angliei și șarmantul prinț Albert Saxe-Coburg, o dragoste la prima vedere, cei doi căsătoridu-se in anul 1840.  Ea a dorit întotdeauna ca hainele să fie de fabricație britanică, iar rochia ei de mireasă nu a făcut excepție. Victoria a ales  să poarte o rochie fabricată în Spitalfields din satin alb și dantelă  fină de Honiton, dantelă fabricată manual, o rochie cu o minunată trenă de 5 metri ( tocmai pentru a putea scoate cât mai bine în evidență acea dantelă care era în pericol de dispariție din cauza dantelei fabricate de mașinării), iar voalul,  tot din faimoasa dantelă, era prins într-o simplă coroniță de flori de portocali. În epocă respectivă, culoarea roșie era populară printre mirese, albul, foarte rar folosit vestimentar (datorită faptului că se murdărea foarte repede fiind nevoie sa fie spălate sau înlocuite foarte des), era considerată cea mai exigentă culoare și ca urmarea cea mai scumpă. Domnișoarele de onoare au purtat rochii de balerină din tul,  astfel fiind creată și “moda” domnișoarelor de onoare și a rochiilor de mireasa în stil de balerină. Rochia  Fabricată în Spitalfields din satin, împodobită cu dantelă de Honiton,  a stabilit o nouă tradiție, nu numai pentru regalitățile viitoare, dar și pentru toate miresele ce au urmat. Se pare că rochia a devenit celebră datorită unei ilustrate ce se spune că a circulat în toată lumea. Oare cine nu își dorea să arate ca o regină, mai ales una atât de puternică ? Și uite așa, s-a născut o tradiție care nu a putut fi schimbată nici până în ziua de astăzi.

Rochia de mireasă a reginei poate fi văzută  în muzeul Palatului Kensinhton din Londra, iar pentru cine își dorește să pătrundă în minunata epocă victoriană, îi indemn să urmărească serialul ”Victoria” sau filmul  ”The Young Victoria”, film ce a primit Oscar pentru cele mai bune costume și unde unde faimoasa rochiță a fot recreată în detaliu pentru actrița din rolul reginei.

Acum, chiar dacă în zilele noastre sunt tot mai multe mirese ce se vor un pic mai „speciale” decât altele și  își aleg rochii de mirese care mai de care mai de care colorate și mai împopoțonate,   trebuie să știți dragelor, că pentru acest eveniment unic si minunat, eleganța supremă este reprezentată prin simplitate și alb,  doar alb!

*****

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.