Reguli de bune maniere, de ieri și de azi.

40 dintre cele mai importante reguli de bune maniere + 10 reguli moderne:

 1. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.
 2. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.
 3. Auto-prezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.
 4. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
 5. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.
 6. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.
 7. La masă, se va aplica „Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!
 8. De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.
 9. O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice.
 10. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.
 11. În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.
 12. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.
 13. Nu salutăm ținând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefirești.
 14. Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă este deosebit de importantă.
 15. Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.
 16. Întotdeauna, salutul trebuie însoțit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.
 17. La masă, stăm drepți, dar nu înțepeniți, picioarele perpendicular cu corpul, în așa fel încât să nu deranjam pe nimeni. Brațele  sau coatele nu stau niciodată pe masă. Poziția corectă de repaus este cea cu brațele lipite de corp și cu încheietura mâinilor sprijinită de marginea mesei.
 18. Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când vă servește!
 19. Cum se taie mâncarea din farfurie: Bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se fac „soldăței”.
 20. După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei! Așteptați să vină chelnerul să o ia.
 21. Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.
 22. Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.
 23. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!
 24. Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupați de ceva.
 25. Băieții trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineața!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”
 26. Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o ușoară înclinare a capului.
 27. Băieţii salută primii fetele, bărbații salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
 28. Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o mașină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutați. A saluta este o dovadă de politețe. A aștepta să fii salutat este o dovadă de impolitețe.
 29. Se salută cu „Bună dimineața!” până la ora 11 dimineața, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”
 30. Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziție decentă, băieții îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă liniște.
 31. Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea
 32. Ambalajul unui dar este foarte important.
 33. Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se atinge!
 34. Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.
 35. Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.
 36. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.
 37. Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.
 38. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
 39. Întotdeauna se întreabă unde este toaletă și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.
 40. „O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei.

10 reguli de bune maniere, moderne: 

 1. Telefonul. O primă regulă este ca atunci când chemam pe cineva, sa nu lăsăm aparatul să sune mai mult de cinci ori.  Întotdeauna persoana care sună, după formula de salut bună-ziua/ bună-seara, se prezintă cu numele întreg.  În cazul în care sunăm în interes de serviciu, nu ne vom spune numai numele , ci și profesia.
 2. In cazul în care o convorbire telefonică se întrerupe, va suna din nou persoana care a chemat, nu cea care a fost chemată.
 3. Conversația și întreruperea. Fie ca vorbiți la telefon sau într-un meeting on line, nu întrerupeți niciodată discuția purtata de interlocutorul dvs. Așteptați să-și termine propoziția, apoi, cu scuzele de rigoare, interveniți.
 4. Corespondența electronică. Compune un e-mail exact ca și când ai scrie o scrisoare din vechile timpuri, astfel începe și termină e-mailul/scrisoarea întotdeauna cu o forma de salut.
 5. Respectă întotdeauna forma e-mailului, astfel,  conținutul scrisorii/mesajului,  trebuie scris în căsuța dedicată acestuia,  nu in căsuța dedicată titlului.
 6. Nu „spălați rufele” online.   Acum, în era noilor tehnologii, a rețelelor de socializare,  unde Facebook-ul și Instagram ne coordonează traiul si unde conceptul de viață privată aproape că nu mai există,  nimic nu este mai de prost gust decât atunci când viața, sentimentele și trăirile tale sunt expuse în detaliile cele mai intime.
 7. Punctualitatea  este deosebit de importantă. Fie că este vorba de o simplă întâlnire cu prietenii,  sau ai un web conference, a fi acolo la ora stabilită, adică punctual,  este esențial.
 8. Atenție, „sfertul academic” nu mai există.
 9. Cum ne îmbrăcăm la o întâlnire on line. Atunci când avem un web conference, meeting on line, sau un webinar,  alegeți întotdeauna un un outfit simplu și elegant. Evitați volanele, dantele, culorile și imprimeurile țipătoare. Nimic nu deranjează mai mult decât discrepanța între subiectul discuției și prezența interlocutorului. Ex: esti prezent la un webinar privind tehnicile financiare de gestiune a afacerilor. Tu porți o simplă cămașă de un alb imaculat,  iar interlocutorul dvs.  se prezintă la întâlnirea online în bustul gol…
 10. Machiajul, de asemenea, trebuie să fie simplu și cât mai natural.

*****

Sursa: Ziarul „Unirea”; zigzagonline.ro; Andreea Balaban; Codul bunelor maniere (Aurelia Marinescu);

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.