Ce fel de corp ai? Ectomorf, Endomorf sau Mezomorf? Ce trebuie sa stii?

 

         In acest articol iti vei descoperi tipul tau somatic si vei afla ce inseamna cu adevarat sa fi Ectomorf, Endomorf sau Mezomorf si cum poti folosi aceste informatii pentru a-ti crea corpul dorit.

           Notiunea de tip somatic a fost pentru prima data folosita in anii 1940, de psihologul american William Herbert Sheldon, pentru a asocia aspectul corporal cu temperamentul uman.

           In cartea sa “Atlas al Oamenilor”, Sheldon categorizeaza formele corpurilor pe o scara de la 1 la 7, pentru fiecare din cele 3 tipuri somatice. Astfel un Endomorf pur are un scor de 7-1-1, un Mezomorf pur 1-7-1, si un Ectomorf pur 1-1-7, pe cand o persoana medie cu o inclinatie spre endomorfism poate avea 6-4-4.

         Prin acesta impartire, Sheldon spera sa prezica caracteristicile mentale ale oamenilor, dar fiindca aceasta corelare e considerata nefondata  de catre oamenii de stiinta din zilele noastre, nu are rost sa  intru in mai multe detalii.decathlon.ro

Iata descrierea celor 3 tipuri somatice dupa observatile lui W.H.Sheldon:

Ectomorf

  • Structura osoasa mica (Incheieturi si oase subtiri)
  • Brate si picioare lungi si subitiri
  • Umeri ingusti
  • Solduri inguste
  • Grasime corporala scazuta
  • Hiperactiv
  • Nu e predispus nici la crestere in masa musculara nici la depozitarea de grasime

Mezomorf

  • Structura osoasa medie
  • Trunchi puternic
  • Umeri lati
  • Solduri inguste
  • Nivele mici de grasime corporala
  • Predispus la cresterea in masa musculara dar nu si la depozitarea de grasime

Endomorf

  • Structura osoasa mare (Incheieturi si oase groase)
  • Solduri late
  • Multa grasime coporala
  • Predisus la depozitarea de grasime

Testeaza-ti tipul somatic

Uitandu-te la scurtele descrieri de mai sus e destul de usor sa iti descoperi tipul tau somatic.

Cu siguranta stii deja si fara sa te uiti in oglinda daca esti inalt, daca ai bratele si picioarele lungi, umerii lati sau ingusti, talia lata sau ingusta sau daca ai putina sau multa grasime corporala.

Un semn de intrebare ar fi dimensiunea oaselor, si anume, de unde stii daca ai oase si incheieturi groase, medii sau subtiri?

Iar pentru a raspunde la aceasta intrebare poti folosi urmatorul test simplu:

Pasul 1 – Prinde-ti incheietura unei maini cu cealalta mana inconjurand-o intre degetul mare si degetul mijlociu al celeilalte maini.

Pasul 2 – Daca degetul mare si cel mijlociu

  • nu se ating -> structura osoasa mare (Endomorf)decathlon.ro
  • deabia se ating -> structura osoasa medie (Mezomorf)
  • se suprapun -> structura osoasa mica (Ectomorf)

Raspunzand la aceste intrebari iti poti da seama cu suficienta precizie in ce directie te inclini. Cu cat ai mai multe caracteristici corespunzatoare unui anumit tip somatic, cu atat te incadrezi mai mult in acea categorie. Iar in cazul in care ai caracteristici dominante de la doua tipuri somatice, daca vrei sa intri mai mult in detalii si sa dai o eticheta mai precisa ai putea sa le spui pe amandoua.

Spre exemplu, daca ai o structura osoasa medie, cu umerii mai lati decat soldurile, dar ai o burta foarte mare te-ai putea incadra la Mezo-Endomorf. Sau, cand esti relativ inalt, cu stuctura osoasa mica, slab si cu putini muschi esti Ectomorf. Dar, dupa luni si ani de antrenament inteligent cand ai deja mult mai multi muschi, un trunchi puternic si umerii iti par deja mult mai lati decat talia, esti Mezomorf. Iar intre aceste doua puncte ai fi putut fi categorizat ca Ecto-Mezomorf si apoi ca Mezo-Ectomorf.

Ce e si ce NU e un tip somatic

Un tip somatic, fie ca e vorba de endomorf, ectomorf sau mezomorf, e doar o metoda foarte generala de a eticheta si a categoriza oamenii.

Un om inalt si slab, cu mainile si picioarele lungi si incheieturile subtiri, de obicei cu putina grasime corporala e numit ectomorf. Un om solid, cu talia larga si structura osoasa mare, e categorizat ca fiind endomorf. Iar un om “mediu” fara prea multa grasime, cu umerii mai lati si talia mai ingusta e etichetat mezomorf.

Ceea ce vreau sa spun este ca a fi ectomorf sau a fi endomorf NU e o sentinta, NU e o limita, si NU e un destin.

La fel cum pe timp de foamete un endomorf poate ajunge la caracteristicile unui ectomorf, si la fel cum pe masura ce inainteaza in vasta un mezomorf isi pierde din masa musculara sau se ingrasa poate ajunge fie ca un endomorf fie ca un ectomorf – la fel oricine poate sa isi schimbe eticheta si categoria in care se incadreaza prin antrenament si nutritie inteligenta.

Dar cel mai important lucru este ca a fi un anumit tip somatic nu e o scuza. NU esti gras pentru ca esti Endomorf, la fel cum NU esti slab pentru ca esti ectomorf.

Sigur ca exista factori pe care nu ii poti schimba – precum lungimea si grosimea oaselor, punctele de insertie a tendoanelor, etc. Dar in afara de acestea, tipul tau somatic nu zice nimic despre viitorul tau – doar daca nu intelegi cu adevarat ce inseamna si il folosesti ca o scuza pentru a nu te ridica de pe canapea si a depune efortul necesar pentru obtinerea corpului pe care il doresti cu adevarat.

edelweiss-shop.ro

Antrenamentul si nutritia in functie de tipul somatic

Alimentatia si programul de antrenament difera de la un tip somatic la altul in special datorita obiectivelor diferite.

Pentru a avea un corp atragator, comparabil cu cel al modelelor din reviste, un endomorf trebuie in primul rand sa scape de excesul de grasime corporala – trebuie sa se concentreze pe antrenamene de slabire care pastreaza masa musculara (NU alergat, inot, cardio sau alte forme de antrenament aerobic) si sa isi bazeze nutritia pe proteine complete, multe legume, si grasimi sanatoase, renuntand la o mare parte din carbohidrati.

Pe cand, pentru a avea un corp atragator, comparabil cu cel al modelelor din reviste, un ectomorf (neavand grija grasimii corporale) trebuie sa isi dezvolte multa masa musculara – trebuie sa inceapa cu antrenarea intregului corp de 3 ori pe saptamana, sa se concentreze pe intensitatea si nu pe volumul antrenamentului si sa se forteze sa manance mult si foarte mult, in special dupa antrenament.

Iar un mezomorf poate avea nevoie de cate un pic din ambele pentru a ajunge la un aspect mai sculptat si mai impresionant.

In orice caz, cel mai important lucru de retinut este ca principiile cresterii in masa musculara si regulile ce guverneaza arderea grasimilor sunt aceleasi fie ca esti ectomorf, mezomorf sau endomorf.

Diferenta majora intre cele 3 tipuri somatice este asa numita “predispozitie” (partial genetica, partial dobandita), care determina strictetea cu care trebuie sa aderi la aceste principii.

Cu alte cuvinte, sa zicem ca o persoana cu o predispozitie pentru ingrasare doreste sa creasca in masa musculara. In acest caz, ea trebuie sa fie mult mai atenta la nutritie decat un ectomorf pur, care, in dorinta de a creste in masa musculara poate sa manance foarte mult si nu neaparat “curat” fara a isi face griji de ingrasare.

edelweiss-shop.ro

Sau, pe de alta parte, un ectomorf care doreste sa creasca in masa musculara trebuie sa urmeze mult mai indeaproape principiile de antrenament, decat un mezomorf care are o “predispozitie” pentru dezvoltarea musculara. La fel cum orice doritor de masa musculara in mod natural trebuie sa se antreneze si sa se alimenteze mult mai inteligent decat o persoana care foloseste steroizi si obtine rezultate in ciuda antrenamentului pe care il face.

Vestea buna e ca prin formarea unor obiceiuri in care te antrenezi inteligent si mananci corect iti poti schimba destul de radical aceasta predispozitie. Iar, atata timp cat nu renunti, nu ai cum sa nu ajungi la un aspect fizic de invidiat, fie ca in momentul de fata esti ectomorf, endomorf sau mezomorf.

( „Antrenorul meu personal „)

answear.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.